Skip to main content

STRAN NI BILA NAJDENA

Zavoljo preživetja, je tudi znamka Aston Martin pred kratkim predstavila svojega prvega zmogljivega SUV-ja, ki bo pomagal finančno stabilizirati znamko. Sedaj pa so postali samozavestni in bi že radi gradili na svojemu uspehu, za kar pa so predstavili nič manj kot najhitrejši luksuzni SUV na svetu.

Aston Martin DBX707 je dobil nalogo, da postane najmočnejši, najhitrejši in najbolj agilen luksuzni SUV na svetu, kar pa ni ravno enostavna naloga. DBX707 zato poganja dodelan 4.0 litrski twin turbo V8, ki avtomobilu zagotavlja 707 konjskih moči (od tukaj ime) in pa 900 Nm maksimalnega navora. Vsa ta moč bi bila tudi s štirikolesnim pogonom precej velik zalogaj, zato so poskrbelu tudi za nekoliko dodatne kontrole.

Aston Martin je v avtomobil vgradil popolnoma novi devet stopenjski avtomatski menjalnik z mokro sklopko in ogromen karbonsko keramičen zavorni sistem, ki prihrani kar 40 kilogramov nevzmetene mase. Seveda je utopično pričakovati izjemno vodljiv in natančen SUV brez novega zadnjega differenciala z elektronsko zaporo. Le ta je po novem močnejši, obenem pa ima tudi krajšo prestavno razmerje za še boljše pospeševanje. Skupaj s 155 dodatnimi konjskimi močmi to pomeni več kot sekundo hitrejši pospešek do stotice. Tako se je izenačil s tistim, ki ga navaja Lamborghini za svojega Urusa. Dodelali so tudi zračno vzmetenje, ki je z novo kalibracijo poleg boljšega blaženja izboljšalo tudi občutek na volanu.

Standardno je avtomobil opremljen z 22 palčnimi platišči neglede na izbiro paketa, opcijsko pa si lahko omislite tudi večja 23 palčna platišča, bodisi v klasični črni, bodisi v satinasto črni z diamantno postruženimi poudarki. Tudi sam Aston pravi, da se avtomobil z večjimi platišči pelje bolje, ima boljši občutek na volanu in celo hitrejše čase na dirkališču zato bo po vsej verjetnosti zelo priljubljena izbira. Poleg platišč lahko različico DBX707 od standardne ločimo po večji prednji maski, drugačnem dizajnu prednjih žarometov, novimi odprtinami za zajem zraka in novim prednjim podaljškom odbijača. Zadaj je dobil novi spojler, ki skupaj s strešnim spojlerjem skrbita za izboljšano stabilnost pri visoki hitrosti, nov pa je tudi zadnji difuzor, ki je zaradi večjih štirih izpušnih cevi, tudi sam nekoliko zrasel.

Preverimo še trditev najhitrejšega in najmočnejšega luksuznega SUV-ja? S 707 konjskimi močmi je DBX707 zagotovo najmočnejši med evropskimi tekmeci. V ZDA ima sicer Dodge izjemno močno serijo Hellcat, ki se ponaša s podobno močjo, a ne spada v luksuzni segment, zagotovo pa je DBX707 najhitrejši. Audi RS Q8, Bentley Bentayga Speed in Lamborghini urus imajo vsi končno hitrost 305 kilometrov na uro, Aston Martin pa je omejen na 310 kilometrov na uro, medtem, ko se po pospeševanju do stotice izenači z najhitrejšim izmed njih.

Ostane nam samo še njihova trditev o najbolj vodljivem in zmogljivem SUV-ju v zavojih, za kar pa čakamo čas, ki ga bo zabeležil na slovitem Nurburgringu. Trenutno smo lahko samo navdušeni in presenečeni nad vsem, kar je Aston Martin dejansko storil za ta model. Hvalevredno je dejstvo, da to ni le nova posebna edicija z nekoliko dodelano motorno elektroniko in novimi platišči, ampak je ekstenzivno predelan model, ki bo novim lastnikom zagotovo v veselje.

Odpri okno
Kontaktirajte nas!
Pozdravljeni,

kako vam lahko pomagamo?