Skip to main content

STRAN NI BILA NAJDENA

BMW je predstavil novo limuzino serije 5, ki ima v ponudbi, poleg klasičnih bencinskih, dizelskih in priključno hibridnih pogonov, tudi električno različico i5. Nova serija 5 je zrasla v dolžino in zdaj meri 5,06 metra, medosna razdalja pa je daljša za dva centimetra (2,995 metra). Poganja jo prilagodljiva platforma CLAR, ki omogoča tako električni pogon, kot tudi pogon s termičnimi motorji. Podvozje ostaja pri dvojnih trikotnih vodilih spredaj in večtočkovnemu vpetju zadaj.

Električni BMW i5 je na voljo v dveh različicah – eDrive 40i z močjo 340 ‘konjev’ in dosegom do 475 kilometrov, ali močnejši M60 xDrive z močjo 600 ‘konjev’ in dosegom do 412 kilometrov. Močnejša različica doseže hitrost do stotice v 3,8 sekunde, obe različici pa imata enako veliko baterijo kapacitete 84 kWh ter sta serijsko opremljena s toplotno črpalko. Oba električna modela imata zadaj tudi zračno vzmetenje.

Ponudba bencinskih motorjev se začne s 520i, ki ima blago hibridiziran štirivaljni motor s 190 konjskimi močmi, prihodnjo pomlad pa bosta na voljo tudi dva priključna hibrida z bencinskimi motorji – 530e s 300 konjskimi močmi in kar 102 kilometrov električnega dosega, ter 550e xDrive z močjo 490 ‘konjev’, pospeškom do stotice v 4,3 sekunde in do 90 kilometri električnega dosega. Oba priključna hibrida imata baterijo kapacitete 19,4 kWh. Ostale močnejše bencinske različice 530i in 540i v Evropi ne bodo naprodaj.

V dizelski ponudbi bo na začetku na voljo le 520d xDrive z blago hibridiziranim štirivaljnim motorjem in 200 konjskimi močmi, naslednje leto pa se mu bo pridružil še povsem nov dizelski šestvaljnik, za katerega se še ne ve ali bo na voljo tudi v Evropi. Vse različice s termičnimi motorji imajo serijsko osemstopenjski samodejni menjalnik.

Notranjost nove serije 5 se zgleduje po večji sedmici, z obliko armaturne plošče, volanom ter infozabavnim sistemom. Sedeži, vrata in armaturna plošča so obloženi s trajnostnim veganskim usnjem. Infozabavni sistem iDrive 8.5 omogoča tudi spremljanje video vsebin in igranje igric z upravljanjem prek pametnega telefona, veseli pa smo, da je še vedno prisoten tudi vrtljivi gumb iDrive.

Nova serija 5 vključuje tudi napredne vožnje asistenčne sisteme, kot je možnost prevzema krmiljenja pri hitrosti do 130 km/h na avtocestah v ZDA, Kanadi in Nemčiji, sam pa bo ob ondikaciji voznika, znal zamenjati tudi vozni pas. Sistem samodejnega parkiranja deluje prek aplikacije v razdalji do 200 metrov.

Mi mislimo, da je to ena lepših bavarskih stvaritev zadnjih let in že nestrpno čakamo, kaj bo tokrat ustvaril njihov M oddelek. Kaj pa vi?

Odpri okno
Kontaktirajte nas!
Pozdravljeni,

kako vam lahko pomagamo?