ABT iz modela Audi RS3 ustvaril pravo pošast - Actinia - Dolgoročni najem
11/07/2022

ABT iz modela Audi RS3 ustvaril pravo pošast

Nemški tuner, znan po bolj ali manj odbitih predelavah avtomobilov pretežno Volkswagnovega koncerna, se je tokrat lotil povsem novega audija RS3. Rezultat je izjemen.

Skoraj 500 konjskih moči, 3,3 sekunde do stotice in 300 kilometrov na uro končne hitrosti. To so številke, ki bi jih še ne dolgo nazaj, tako na palec, pripisali kakšnemu italijanskemu superšportniku in ne majhni nemški kombilimuzini golfovega razreda.

Priznani tuner ABT je namreč poskrbel, da ob njihovi stvaritvi, po imenu RS3-R, nihče ne bo ostal ravnodušen. Že običajni Audi RS3 se bohoti s 400 konjskimi močmi in 500 Nm maksimalnega navora, ABT pa je obema številkama primaknil še eno ‘stotico’ in tako ustvari pravo pošast. Kot smo omenili ABT RS3-R do stotice potrebuje vsega 3,3 sekunde, kar je pol sekunde hitreje od tovarniškega RS3, končna hitrost pa se ustavi šele pri 300 kilometrih na uro. Velik del k norim pospeškom prispevata tudi slavni Quattro štirikolesni pogon, ki poskrbi za oprijem in pa hiter DSG dvosklopčni menjalnik, ki poskrbi za bliskovito pretikanje.

Prirastek moči so dosegli z vgradnjo ABT Power R paketa, ABT intercoolerja ter izboljšane motorne elektronike, niso pa ostali le pri povečavi moči. Nov izpušni sistem s cevmi iz nerjavečega jekla premera 95mm bo poskrbel za še bolj spevno simfonijo znamenitega 2,5 litrskega petvaljnika, nove vzmeti in stabilizatorji pa bodo poskrbeli za še boljšo lego na cesti.

Kot vedno so se lotili tudi zunanjosti. Širok nabor karbonskih dodatkov vključuje nov prednji podaljšek odbijača, prednja zakrilca, nove pokrove vzvratnih ogledal in zadnji spojler. Za piko na ‘i’ so na avtomobil namestili še set 20 palčnih ABT platišč, obutih v pnevmatike Goodyear Eagle F1 SuperSport R pnevmatike širine 245mm.

Kupce nekaj malenkosti čaka tudi v notranjosti, kar vključuje pozdravne lučke v vratih, nove tepihe, ABT start-stop tipko in posebno plaketo na armaturni plošči. Cene zaenkrat še niso razkrili, proizvodnja pa bo izjemno omejena. Za cel svet bodo namreč izdelali le 200 primerkov.

Avtor: Luka Janežič