ABT RS Q8 Signature Edition - Actinia - Dolgoročni najem
02/05/2022

ABT RS Q8 Signature Edition

ABT je iz Audi RS Q8 po njihovih besedah ustvaril pravi 'Racing Utility Vehicle' čemur glede na moč avtomobila in vse predelave, povsem verjamemo.

Že standardni Audi RS Q8 je izjemno zmogljiv. Zahvaljujoč 4.0 litrskemu osemvaljniku proizvaja skoraj 600 konjskih moči in 800 Nm maksimalnega navora, kar je s pomočjo Quattro štirikolesnega pogona dovolj za brutalne pospeške do stotice v manj kot štirih sekundah.

Dve in pol tone težak SUV z zmogljivostjo športnega avtomobila, je večini že v originalu dovolj zmogljiv ali morda še celo preveč, vseeno pa je RS Q8 manj zmogljiv od koncernskih bratov v obliki Porsche Cayenne Turbo GT in Lamborghini Urusa, kar pa se je ABT odločil spremeniti. V ta namen so ekstenzivno posegli v sam motor, namestili večje turbo polnilnike in zmogljivejši hladilni sistem. Ne manjka niti nov izpušni sistem iz nerjavečega jekla s štirimi zaključki, na koncu pa so vsem nadgradnjam prilagodili še motorno elektroniko.

Rezultat je neverjetnih 789 konjskih moči in 1.000 Nm maksimalnega navora, kar zmogljivost tega super SUV-ja dvigne na nivo pravih eksotičnih superšportnikov. Pospešek do stotice po novem znaša le 3,2 sekunde, končna hitrost pa se ustavi šele pri 315 kilometrih na uro.

Poleg zmogljivosti je ABT namestil še vrsto vizualnih in aerodinamičnih izboljšav, kjer so z uporabo karbonskih vlaken skoraj nekoliko pretiravali. Najprej seveda opazimo širok karbonski ‘body kit’, ki vključuje prednji lip spojler, zakrilca okoli odprtin za zajem zraka, stranske pragove, velik zadnji difuzor in nov strešni spojler. Poleg tega vidimo še črna 23 palčna platišča, obuta v pnevmatike širine 295mm.

Dotaknili so se tudi notranjosti, kjer boste lahko našli kopico ABT logotipov in še več karbonskih vlaken za tisto dodatno piko na i celotnemu paketu. Zahvaljujoč vsem tem dodatkom in plaketam boste tudi znotraj imeli občutek, da sedite v posebnemu avtomobilu, brez, da bi morali uporabiti vseh 789 konjskih moči.

Še cena? ABT Sportsline bo naredil le 96 primerkov modela RS Q8 Signature Edition, zgolj paket predelav pa bo stal 129 tisoč €, oziroma 316.480€ v kolikor potrebujete še sam avtomobil.

Avtor: Luka Janežič