Alpina B4 Gran Coupe - ko ustvariš nekaj, kar BMW noče - Actinia - Dolgoročni najem
11/04/2022

Alpina B4 Gran Coupe – ko ustvariš nekaj, kar BMW noče

Alpina je zelo znana podznamka slavnega bavarskega proizvajalca, ki s svojimi stvaritvami vedno navduši.

A ne vedno do te mere kot sedaj. Končno so ustvarili avtomobil, ki so si ga mnogi želeli, a ga BMW enostavno noče narediti. Alpina B4 Gran Coupe je štirivratni kupe, z več moči in navora kot pravi BMW M4.

Hkrati je to tudi prvi avtomobil, ki ga je Alpina predstavila po tem, ko smo izvedeli, da je BMW kupil celotno znamko Alpine in bo od sedaj naprej delovala pod njegovim okriljem. Tudi v preteklosti je bilo sodelovanje zelo tesno in vzajemno, a tokrat so stopili še stopničko ali dve višje. Avtomobili bodo celo delno pred sestavljeni na istih proizvodnih trakovih kot klasični avtomobili znamke BMW, potem pa bodo poslani v alpinino tovarno, na njihovo dodelavo in montažo njihovih sestavnih delov.

Alpina B4 Gran Coupe sledi klasičnemu Alpina receptu. Stilistične spremembe so zelo majhne. Najprej boste opazili klasična 20 palčna platišča, nov prednji in zadnji spojler, ter nov zadnji difuzor. Opazimo lahko tudi še eno alpinino značilnost – štiri izpušne cevi. A kot vedno so največje spremembe očem skrite.

Motor je dejansko baziran na enakemu S58 motorju, kot ga lahko najdemo v novem BMW M4, le da so pri alpini dodali svoj sistem za zajem zraka, visoko zmogljiv hladilni sistem in manjši turbini, ki bolje delujeta pri nižjih obratih. Skupaj z novim izpušnim sistemom je to dovolj za 495 konjskih moči in kar 730 Nm maksimalnega navora. To je 15 konjskih moči in kar 80 Nm maksimalnega navora več, kot pri BMW M4.

Vsa ta moč se preko ojačanega osem stopenjskega avtomatskega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa. To omogoči pospešek do stotice v vsega 3,7 sekunde, končna hitrost pa znaša preko 300 kilometrov na uro. Seveda so pri alpini poskrbeli tudi za novo športno vzmetenje a ne pričakujte enake športnosti kot pri M4. Alpina za svoje avtomobile ponavadi razvije vzmetenje, ki je bolj udobno na daljših poteh, a hkrati omogoča tudi športno vožnjo.

Kot ponavadi so dodelali tudi notranjost, kjer boste našli posebne digitalne merilnike in nekaj manjših dodatkov, ki vas bodo spomnili, da sedite v nečem posebnem. Še cena? V Nemčiji vas bo Alpina B4 Gran Coupe olajšala za vsaj 91.800 €.

Avtor: Luka Janežič