Najem Avtomobila boljša alternativa lizingu - Actinia
27/08/2020

Zakaj najem in ne lizing?

Pri izbiri novega vozila imamo pogosto zgolj tri izbire. Vozilo lahko z enkratnim plačilom kupimo, ga vzamemo na financiranje ali pa ga dolgoročno najamemo.

Med Slovenci sta sicer bolj priljubljeni prvi dve možnosti, še posebej popularno pa je financiranje, ki v veliki večini zavzame obliko lizinga. Kaj sploh je lizing in zakaj je za nekatere bolj privlačen kot najem avtomobila? Lizing je oblika kreditiranja, kjer lizing hiša odkupi avtomobil od prodajalca, kupec pa potem od lizing hiše po obrokih odplačuje avtomobil, dokler ga z dogovorjenimi obrestmi v celoti ne izplača. Dolžina lizinga je vedno vnaprej določena in je v veliki večini odvisna od finančne zmožnosti kupca ter v nekaterih primerih tudi od starosti avtomobila, v kolikor gre za rabljen avtomobil.

Prednost lizinga je seveda ravno to, da avtomobila ni potrebno izplačati takoj v enem kosu, nekaterim pa je v interesu tudi lastništvo avtomobila, ki v času trajanja lizinga dejansko pripada lizing hiši in se tako ne šteje v premoženje kupca. Nekateri bodo to seveda videli tudi kot slabo, saj lizing hiša v nekaterih primerih diktira tudi pogoje, ki vključujejo obvezno kasko zavarovanje pri točno določeni zavarovalnici. Med druge slabe plati lizinga štejemo še relativno visoko obrestno mero, ki ponavadi znaša vsaj 6-8 odstotkov, kar v praksi pomeni, da avtomobil vedno preplačamo za vsaj nekaj tisočakov in mesečno obveznost, ki lahko ob izpadu dohodka in morebitni večji okvari avtomobila tudi finančno ogrozi kupca.

Lizing ni vedno najboljša izbira!

Predstavljajte si, da imate mesečne prihodke v višini 1.500€, financiranje za vaš novi avtomobil vam naslednjih 7 let na mesečni ravni vzame okoli 270€, s prihranki pa ste bolj na tesnem. In sedaj pride mesec, ko je avtomobil potrebno registrirat. Strošek polnega kaska in registracije se z lahkoto zavihti v štirimestne številke in ker tega denarja trenutno nimate tudi to vzamete na obroke (cca 100€/mesec).

Ko v stroške vkalkulirate še pnevmatike, redne servise, vinjeto in ostali potrošni material, kar naenkrat niste več na 270€ na mesec, ampak se številka hitro približa ali celo preseže 500€ na mesec. Seveda to še vedno velja zgolj v primeru, da avtomobil 7 let dela kot urica, brez večje okvare. Vidite, kam ciljam?

Sedaj, ko razumete pravi stroškovni razpon lastništva avtomobila, pa poglejmo tretjo možnost – dolgoročni najem avtomobila. Pri podjetju Actinia verjamemo v celostno storitev, zato naš najem avtomobila zajema prav vse. Pri nas plačate mesečni obrok in ste potem povsem brezskrbni, saj večjih stroškov kot so zavarovanje, registracija, menjava pnevmatik, servisi in tudi nepredvidene okvare, enostavno ni. Se sprašujete, od kod nam številke, ki smo jih uporabili pri opisu lizinga? Ne, niso naključje, temveč je to dejanska kalkulacija za novi Volkswagen T-Cross(na voljo na naši spletni strani), ki bi skupaj s financiranjem na 7 let in z vključenimi vsemi stroški, kupca nadaljnjih 84 mesecev v povprečju stal kar 522€ na mesec, seveda brez vseh morebitnih okvar. Ker pa vemo, da svet ni idealen lahko brez slabe vesti v vseh teh sedmih letih upoštevamo vsaj za 3 tisoč € nepredvidenih stroškov (manj kot 500€ letno), ki jih ne krije garancija ali pa le ti nastopijo po izteku tovarniške garancije. Če to zopet preračunamo na mesečno obveznost lahko zgornji številki dodamo še 35,71€, kar skupno znese 557,7€ na mesec za nadaljnjih 7 let. 

Veste, koliko bi za isti avtomobil stal dolgoročni najem na zgolj 36 mesecev z vključenimi 20.000 kilometri na leto, vsemi stroški in celo kritimi morebitnimi nepredvidenimi okvarami? Okroglih 550€. V tej ceni je vključena tudi 24 urna asistenca in pomoč na cesti, naročanje na servis in sama registracija vozila, v primeru potrebe po nadomestnem avtomobilu pa vam zagotovimo tudi tega. Poleg vseh ugodnosti, si lahko za razliko od klasičnih najemov vozil, avtomobil še pred začetkom najema sestavite na konfiguratorju čisto po svojih željah, kot da bi ga kupili v prodajnem salonu. Veste koliko skrbi, časa in v večini primerov tudi denarja si tako prihranite? Po izteku treh let pa se ravno tako lahko brez težav odločite, da bi sedaj pa radi novo vozilo drugega modela ali celo znamke. Mi avtomobil vzamemo nazaj, mesečni strošek pa bo, v primeru podobne vrednosti avtomobila, še vedno ostal praktično enak.

V času najema ravno tako kot pri lizingu niste uradni lastnik avtomobila, zato se vam samo vozilo ne šteje v premoženje, oziroma lahko poslovni najem v službene namene, daste celo v stroške podjetja. Vse to brez slabih plati kot so draga obvezna zavarovanja ter dolgi in včasih tudi umazani zavarovalniški postopki v primeru nezgode. Za reševanje takih situacij smo tukaj mi, prav vse to pa spada v fiksno ceno mesečnega najema.

Vozite vi, za vse ostalo poskrbimo mi!

Avtor: Luka Janežič