Porsche Cayenne praznuje 20 let - Actinia - Dolgoročni najem
13/06/2022

Porsche Cayenne praznuje 20 let

Avtomobil, ki je po njihovih besedah dobesedno rešil znamko Porsche, praznuje svojo 20. obletnico obstoja.

Čeprav dve desetletji nazaj, mnogi niso verjeli v uspeh prvega SUV-ja znamke Porsche, je trg dokazal ravno nasprotno. Cayenne je postal ‘krava molznica’ te znamenite znamke in posledično omogočil obstoj tudi mnogih zanimivejših, športnih modelov, ki so nam v teh dveh desetletjih risali nasmehe na obraz.

Praznujemo dve desetletji avtomobila, ki je dokazal, da Porsche ne dela napak, tudi ko se loti nečesa novega. Marsikdo se s tem ne bo strinjal a to dokazujejo tudi prodajne številke.

Že leta 1989 je Ferdinand Porsche izjavil: “Če bomo nekoč izdelali model za brezpotja po naših standardih kvalitete, z našo značko na nosu, ga bodo ljudje zagotovo kupovali.” Ni se zmotil. Lahko bi celo rekli, da je Cayenne rešil znamko Porsche takrat, ko modelu 911 ni šlo najbolje. Puristi so se razburjali glede ‘odhoda’ zračno hlajenih motorjev v njihovem najljubšem športnem avtomobilu, Cayenne pa je tačas nosil ‘kruh’, dokler niso pri porscheju spet ugotovili, kako zadovoljiti svoje zveste stranke.

Večino tega velja še danes. Porsche tudi po treh generacijah še vedno proda štirikrat več SUV-jev kot primerkov modela 911. Cayenne je k znamki privabil veliko novih kupcev in privržencev po vsem svetu, ki so takrat poskrbeli za preporod znamke. Upravi je hitro postalo jasno da zgolj 911 in novi športni model s sredinsko nameščenim motorjem (Boxster) ne bosta ponesla znamke v prihodnost. Zato so se načrti za tretji avtomobil začeli pospešeno izvajati.

Kot prvi je Cayenne v Porscheju predstavil PASM aktivno vzmetenje, ki je sedaj razširjeno na vseh njihovih modelih. Večina lastnikov si dandanes svojih avtomobilov brez tega sploh ne zna več predstavljati. Motorna paleta se je skozi leta zelo razširila in trenutno v tretji generaciji obsega vse, od ekološko naravnanih hibridnih modelov, do pošastnega Cayenne Coupe GT, ki velja za enega najhitrejših SUV-jev na svetu in hkrati drži tudi rekord na slavnem Nurburgringu.

Tudi pri Actinii obožujemo model Cayenne zato je v naši floti v več različicah na voljo tako za dolgoročno poslovni najem, kot tudi kratkoročni najem. Vas zanima? Pišite na info@actinia.si 

Avtor: Luka Janežič