Prenovljeni 2023 BMW Serije 3 je končno tu - Actinia - Dolgoročni najem
30/05/2022

Prenovljeni 2023 BMW Serije 3 je končno tu

Prenovljeni BMW serije 3 je dokaz, da oblikovalski oddelek bavarskega velikana, še zna narediti lep in skladen avtomobil.

BMW se je odločil prenoviti svoj glavni steber znamke. Serijo 3 so namreč v vseh desetletjih prodaje, prodali v kar 16 milijonih primerkih Oblikovalski oddelek, je na srečo mnogih zaključil, da je G serija 3 že v osnovi lep avtomobil, zato so se pri prenovi držali načela manj je več. Največje zunanje spremembe najdemo na prednjem koncu kjer takoj opazimo nove, ožje prednje žaromete in nekaj manjših sprememb, na srečo brez nepotrebnih povečav prednjih ledvičk. Poleg tega nekaj sprememb opazimo na zadku avtomobila, kupci pa lahko po novem izbirajo tudi med širšo barvno paleto, ki vključuje tudi barvi Skyscraper Grey Metallic in Brooklyn Grey Metallic. Kupce želijo presenetiti tudi z novimi dizajni platišč.

Največja sprememba v notranjosti je gotovo povsem novi ukrivljen zaslon, ki smo ga že navajeni iz preostalih novih ali prenovljenih modelov. Ta združuje 12,3 palčne digitalne merilnike s kar 14,9 palčnim centralnim zaslonom, ki vključuje tudi najnovejši iDrive 8 operacijski sistem. Slednji omogoča hitrejšo prepoznavo zvoka za BMW osebnega asistenta, po novem pa za vas lahko tudi odpira in zapira okna ter stekleno streho, ali uravnava delovanje klimatske naprave.

Motorizacija ostaja v večji meri enaka in sestoji iz različic 320i, 320d, 330i, 330d, 330e ter najmočnejših M340i in M340d. Osem stopenjska avtomatika je standardna, xDrive štirikolesni pogon pa je na najdražjih modelih standardni, drugje je povsod na voljo opcijsko. Glede na trenutni trend bo največ zanimanja verjetno požel priključni hibrid z oznako 330e. Poleg elektromotorja ga poganja že poznani 2.0 litrski turbobencinski štirivaljnik, ki ga lahko najdemo tudi v različici 330i. Sistemska moč obeh tako znaša 292 konjskih moči in 420 Nm maksimalnega navora, kar bo dovolj tudi za tiste, ki si želijo nekaj več zmogljivosti.

Za sladokusce še vedno obstaja izjemno zmogljivi M340i xDrive, ki s svojimi 387 konjskimi močmi in 500 Nm maksimalnega navora razvaja tiste entuziaste, ki se enostavno ne morejo navaditi novega oblikovalskega jezika, videnega pri modelih M3 in M4. Tistim še bolj zahtevnim pa priporočamo, da posežejo po novi Alpini B3, ki je ravno tako doživela prenovo in po novem ponuja kar 495 konjskih moči, ter 730 Nm maksimalnega navora.

BMW že sprejema naročila, prvi kupci pa bodo novo serijo 3 prejeli že letošnjo jesen.

Avtor: Luka Janežič